Satul din Romania detinut de un om de afaceri isi va primi turistii anul viitor

Nu apare în niciun top al bogaţilor din România, dar cu toate acestea un om de afaceri deţine un sat întreg. De anul viitor, Emil Părău îşi va aştepta turiştii în casele renovate şi le va oferi o călătorie în timp.

emil_parau

Hunedoreanul Emil Părău s-a născut în satul Roşia, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Alba, iar din 2003 a cumpărat casă după casă în satul natal, până s-a trezit stăpân peste un sat cu un singur locuitor, Aron Truţa, cu 40 de bordeie şi peste 200 de hectare de teren.

„Pentru început, vrem să renovăm 12 case în care să primi turişti de anul viitor. Vrem să le facem aşa cum au fost înainte, când erau locuite, cu mobilier, cu de toate. Casele o să aibă şi baie, pentru că în secolul acesta nu poţi aduce turişti dacă nu ai baie”, a declarat pentruECONOMICA.NET, Emil Părău.

Lucrările de renovare la trei dintre case sunt aproape finalizate, iar la alte cinci în derulare. Deocamdată, 15 muncitori lucrează la recondiţionarea caselor vechi, dar din vară numărul acestora va creşte. „Avem 20 de angajaţi la Roşia, din care 15 se ocupă de case, iar din vară o să aducem mai mulţi. Ceilalţi se ocupă de o stână pe care am amenajat-o în zonă”, mai spune Părău.

Cum a cumpărat terenul

Emil Părău este un om de afaceri prosper de pe Valea Jiului, proprietarul firmei Comexim R, cu sediul în Lupeni, care se mai ocupă, printre altele, şi de exploatarea forestieră. În 2012, cifra de afaceri a trecut de 2,7 milioane de euro, iar profitul a fost de peste 83.000 de euro.

Societatea administrează  instalaţiile de pe pârtiile Lupului, Con­stantinescu, Mutu, Sfântul Gheorghe din Stra­ja şi Pasul Vulcan. Omul de afaceri deţine şi trei cabane – Montana şi Montana 2 din Straja şi Pasul Vâlcan în Pasul Vâlcan, pensiunea Retezat de la poalele munţilor cu acelaşi nume, pesiunea Gruia, pe malul Dunării, la 50 de km de Drobeta Turnu-Severin, restaurantul Montana şi ştrandul Comexim din Lupeni. Doar din turism, firma face un milion de euro.

Şi cum oamenii din sat îl ştiau om bogat, s-au dus la el să-l roage să le cumpere casele. Încet-încet, pe măsură ce bătrânii îşi părăseau casele, Emil Părău a ajuns proprietarul satului în care a copilărit. Iar pentru a da viaţa de odinioară a satului, hunedoreanului i-a venit ideea de a-l transforma practic, într-un complex turistic.

Ce le oferă turiştilor

De anul trecut, terenurile au fost curăţate şi cultivate, cu ceapă, cartofi şi legume. Inteţia omului de afaceri este de a le oferi turiştilor, fie ei români sau străini, cazare în case vechi, tradiţionale, dar să le dea şi şansa să-şi culeagă din grădină legumele pentru mâncare, să mulgă vaca, să cosească, să asiste la măsuratul oilor. Iar mâncarea va fi una tradiţională, preparată acolo, din produse ecologice. Turiştii nu o să mânânce şniţel parizian în sat, mai poveşteşte Părău.

Dar turiştii nu trebuie să-şi facă griji. Chiar dacă nu ştiu să mulgă vaca, un angajat va fi acolo să le arate cum se procedează. Fiecăruia dintre muncitorii care acum se ocupă de renovarea caselor, aduşi din satele din apropiere, Părău le va da spre administrare o casă şi vor avea de întreţinut animalele şi grădina.

Deşi nu ştie exact câţi bani ar urma să înghită aducerea la viaţă a satului natal, anul trecut, Părău spunea că în total investiţia s-ar ridica la 500.000 de euro. Preţurile pentru cazare nu au fost stabilite încă, iar omul de afaceri spune că nu vrea să facă profit din această activitate, ci vrea doar ca turiştii să vadă cum trăiau şi munceau străbunii cu sute de ani în urmă.

Turiştii străini ar putea fi atraşi de vacanţele eco în satul Roşia. ECONOMICA.NET a scris despre austriacul Christian Harfmann, care se ocupă de recondiţionarea caselor vechi din Transilvania şi Maramureş, iar mai apoi sunt închiriate turiştilor.

Reclame
Etichetat cu: ,
Postat in Social

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmari acest blog si de a primi notificari de mesaje noi prin e-mail.

aprilie 2014
L M M J V S D
« mart.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Cele mai bine evaluate
CATEGORII
STIRI RECENTE
%d blogeri au apreciat asta: