Noua paraziti infricosatori de care trebuie sa ne ferim. Cum actioneaza ei

Cu toţii avem grijă de sănătatea noastră şi nu dorim să intrăm în contact cu vreun parazit. Ei există şi trebuie să ştim cum să ne ferim de ei.

1. Cymothoa exigua este cea mai rară formă de viaţă parazitară pe care oamenii de ştiinţă au întâlnit-o.

Acesta este singurul parazit care poate înlocui fără probleme un organ. Mărimea parazitului este până la 4 centimetri şi se găseşte exclusiv în gura peştilor. Atât femela, cât şi masculul pot să îşi schimbe sexul. De asemenea, amândoi pot trai în gura peştelui, unde se pot şi imperechea. Parazitul patrunde în gura victimei prin branhii şi se ataşează la baza limbii, unde consumă sângele până când limba se atrofiază.

 

2. Viermele african al ochiului

Loa loa, este un nematod care trăieşte în sânge şi este parazit pentru om. Poate fi identificat cel mai uşor când trece pe sub conjunctiva ochiului, de aici şi denumirea comună. Loa se intalneste doar în anumite regiuni ale Africii tropicale: sudul Nigeriei si Camerunului, Republica Centrafricana, Gabon, nordul Zairului si al Angolei, în special în pădurile din Congo şi Sudan. Simptomele sunt mai putin severe la bastinasi decat la turişti. Viermele este răspândit de către muştele mango.

 

3. Dracunculus medinensis cunoscut sub denumirea de dragon, vierme de Guineea sau filarie de Medina, este un vierme parazit din clasa Nematodelor

Cu aspect filiform și lungimea de 60-100 cm, la maturitate. Parazitul provoacă boala numită dracunculoză, întâlnită la om și la câine, uneori și la cal și bovine. Gazda intermediară pentru larva parazitului o constituie unele specii de crustacee microscopice din genul Cyclops (ciclopi) care trăiesc în apele eleșteelor, mlaștinilor și râurilor. Omul sau animalele se pot infesta prin consum de apă contaminată. Larvele parazitului traversează peretele intestinal și trec în cavitățile organismului, unde, în următoarele 10-14 luni, femelele se vor acupla cu masculii. Masculul, de mici dimensiuni (1,2-2,9 cm), moare ulterior și este absorbit de corpul mai mare al femelei.

 

4. Viermele filarial ajunge în organismul uman prin intermediul înţepăturii unei insecte

Ciclul de viaţă al unui vierme filarial este interesant. O insectă care înţeapă, cum ar fi un tânţar, ingerează sânge de la o gazdă infectată. Larvele filariale pătrund în insectă pentru a se hrăni. Larvele se dezvoltă în corpul insectelor. Atunci când o larvă se maturizează, se deplasează către capul insectei. Când insecta muşcă o altă victimă, larvele se deplasează prin gura insectei şi ajunge în fluxul sanguin al victimei. Odată ajunse în fluxul sanguin, larvele se transformă în viermi care pot produce şi mai multe larve capabile să infecteze insecte inţepătorare, continuând – în acest fel – ciclul. Există mai multe tipuri de viermi filariali, fiecare dintre aceştia infestand omul în moduri diferite. Viermii filariali limfatici pot provoca elefantiazis – umflarea extremă a membrelor şi altor parţi ale corpului.

 

5. Furnicile infectate sunt cunoscute ca „furnicile zombie.”

Acestea intră în contact cu o ciupercă parazit, care le infectează şi le modifică comportamentul. Furnicicile cad din copac, îţi modifică ADN-ul şi comportamentul, urcă pe tulpina unei plante unde moare. Între timp, ciuperca consumă ţesutul furnicii şi creşte în afara ei.

 

6. Cotesia Glomerata

Paraziţii pătrund în interiorul omizilor unde se dezvoltă. Printr-un atac biologic unic în lumea animală, embrionii declanşează un virus care paralizează gazda lor.

 

7. Sacculina

este o specie de crustaceu parazit al crabilor, a cărui femelă are aspectul unui sac agăţat de abdomenul animalului-gazdă.

 

8. Fluturele care pacăleşte furnica

o specie de fluture, Niphanda fusca, îşi lasă ouale în cuiburile altor specii, mai exact la furnicile numite Camponotus japonicus. Larvele care rezultă apoi din oua păcălesc gazdele imitând mirosul unor masculi din specia lor, fiind astfel hrănite.

 

9. Dodder, planta care îşi vânează „victimele”

Această plantă se hrăneşte cu alte plante. Ea se instalează la rădăcini, iar apoi le usucă .

Reclame
Etichetat cu:
Postat in Cultura, Stiinta

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmari acest blog si de a primi notificari de mesaje noi prin e-mail.

Martie 2014
L M M M V S D
    Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Cele mai bine evaluate
CATEGORII
STIRI RECENTE
%d blogeri au apreciat asta: