Bilant negru pentru Romania: Incidenta cazurilor de cancer – cea mai mica din Europa, mortalitatea e cea mai mare

chimioterapie

Incidenta cazurilor de cancer in Romania este cea mai mica din Europa, insa mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului care s-a concentrat mai putin pe bolile cronice, a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

„Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute si urgente. Fiecare bolnav cronic are cate unul sau doua episoade acute sau de urgenta in cinci ani Am pus la punct sistemul de urgenta, ceea ce este foarte bine, pentru ca stabilizam bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?” a spus, joi, Astarastoae, in adunarea generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Din acest motiv, mortalitatea prin cancer cea mai mare din Europa, in timp ce incidenta bolii oncologice este cea mai mica, a spus presedintele CMR.

„Este un paradox ca in Romania sa avem cea mai mica incidenta a cancerului, dar cea mai mare mortalitate prin aceeasi boala, dovada ca sistemul de depistare precoce nu functioneaza. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decat in Europa, iar cea de cancer de san este mai mare de 3,5 ori”, a precizat Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, bolile cronice sunt principala problema de sanatate publica, iar incidenta lor este in continua crestere.

„Povara bolilor cronice cade preponderent asupra regiunilor sarace in resurse si asupra persoanelor cu statut socio-economic scazut”, a mai spus presedintele CMR, aratand ca acesti bolnavi au nevoie de terapie continua cu o echipa multidisciplinara, informatii si sustinere pentru autoingrijire,monitorizare sistematica si evaluare individualizata in raport cu severitatea clinica.

De asemenea, Astarastoae a precizat ca in Romania resursele sunt alocate inechitabil, in functie de paturile de spital, ceea ce creaza inechitate in tratarea bolnavilor.

Ca solutii pentru imbunatatirea situatiei, CMR propune, printre altele, integrarea ingrijirilor medicale si serviciilor sociale pentru a imbunatati starea de sanatate a bolnavilor cronici si realizarea unor dispensare-santinela care sa furnizeze date care pot fundamenta politicile nationale destinate pacientilor cronici.

Reclame
Etichetat cu: , ,
Postat in Sanatate

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmari acest blog si de a primi notificari de mesaje noi prin e-mail.

martie 2014
L M M J V S D
    apr. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Cele mai bine evaluate
CATEGORII
STIRI RECENTE
%d blogeri au apreciat asta: