Deputatul Miron: „Nu rusii au fost agresorii. Poate ati urmarit doar CNN”

Parlamentarii români din grupul de prietenie cu Federaţia Rusă rămân fideli prietenilor şi după intervenţia lui Putin în Crimeea. Rămân în linie: unii dezaprobă timid modul în care au evoluat lucrurile, alţii nu se sfiesc să critice pe faţă Occidentul care „ar fi agresat” Rusia. „Nu ar trebui să se strice relaţiile cu Rusia, atât timp cât Moldova nu este afectată”, spune pesedistul Leonard Cadăr, care are o pretenţie: „nu trebuie să plecăm capul precum ghiocelul”. „Iată că istoria mai joacă şi feste din astea!”, comentează situaţia colegul său de partid, ex-pepededistul Haralambie Vochiţoiu. Mult mai tranşant, deputatul reprezentant al ruşilor lipoveni, Ignat Miron, spune că ”nu serveşte gogoşi” cu „ruşii agresori”. „Poate aţi urmărit doar CNN”, încheie el.

Din grupul de prietenie cu Federaţia Rusă fac parte 15 deputaţi şi senatori. Deşi relaţia României cu Rusia a fost mereu o temă de dezbatere publică, activitatea grupului nu este atât de activă pe cât poate era de aşteptat. Potrivit site-ului Ambasadei Ruse, ultima delegaţie de parlamentari români a vizitat Moscova în mai 2011, sub conducerea senatorului PSD Viorel Arcaş.

De cealaltă parte, parlamentarii ruşi au venit la Bucureşti ultima oară în octombrie 2011, participând la la cea de-a 57-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO. Un singur eveniment relativ recent marchează relaţia dintre cele două legislative: o expoziţie de fotografii care aniversa 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă, care a avut loc la începutul lui decembrie 2013.

„Nu am nicio relaţie cu parlamentarii ruşi”, spune senatorul PSD Leonard Cadăr, care recunoaşte că apreciază „mâna întinsă” a Moscovei şi şi-a dorit să facă parte din grupul de prietenie. În Rusia nu a fost niciodată, „doar în Moldova, după Revoluţie”. Nu vrea ruperea prieteniei parlamentare, dar are o pretenţie, „nu trebuie să plecăm capul precum ghiocelul”.

Nu ar trebui să se strice relaţiile cu Rusia, atât timp cât Moldova nu este afectată noi ar trebui doar să ne facem cunoscuţi diplomatic şi să recunoaştem şi punctul lor de vedere ca putere în zonă, dar atât timp cât noi suntem afectaţi ca naţiune nu ar trebui să ne grăbim să facem discuţii care să dăuneze relaţiilor. Dar nici nu trebuie să plecăm capul precum ghiocelul în faţa ruşilor”, a mai punctat pesedistul pentru gândul.

Vochiţoiu: „Iată că istoria mai joacă şi feste din astea”

Intrat în parlament pe lista PPDD, acum însă senator PSD, Haralambie Vochiţoiu nu a vrut să facă parte din grupul de prietenie, dar „aşa s-a nimerit, era un loc liber”. Acum ştie un lucru: o reacţie prea puternică a României nu şi-ar avea locul.

„Iată că istoria mai joacă şi feste din astea! Dar eu nici nu sunt pentru ca noi să ieşim cu declaraţii mai războinice ca ale lui Obama la adresa Rusiei. Să fim atenţi la ce se întâmplă pentru că se întâmplă foarte aproape de noi, suntem parte a celei mai puternice alianţe militare de pe planeta asta, NATO, parte a UE şi trebuie să jucăm în pluton cu aceste două echipe”, a spus senatorul Vochiţoiu, contactat de gândul.

„Poziţia mea nu poate fi alta decât cea a statului român, cum să am eu altă poziţie?”, continuă el, precizând că oricum România nu poate face mai mult decât un gest simbolic. „Pentru ca vecinii noştri ucraineni să vadă că suntem cel puţin simbolic alături de ei. Dar în politica externă sunt importante şi astea, simbolistica gesturilor. Aşa că nu trageţi în pianist că e prieten cu ruşii!”.

Anunțuri
Etichetat cu: , , ,
Postat in Extern, Politic, Social

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmari acest blog si de a primi notificari de mesaje noi prin e-mail.

Martie 2014
L M M M V S D
    Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Cele mai bine evaluate
CATEGORII
STIRI RECENTE
%d blogeri au apreciat asta: