Contractul prin care Liga Profesionista de Fotbal a cedat drepturile de televizare pe o perioada de cinci ani, in schimbul sumei de 168 de milioane de euro (inclusiv TVA), este pe cale sa devina nul.
Avocatul Catalin Ciubota, organizatorul licitatiei prin care LPF a cedat drepturile de televizare in 2011, a prezentat, pentru Ziare.com, cele patru criterii ce trebuie respectate pentru ca forul condus de Gino Iorgulescu sa nu aiba probleme cu Consiliul Concurentei.
„Nu cunosc contractul semnat, dar, la vechea licitatie, Liga si-a asumat niste angajamente fata de Consiliul Concurentei care tebuie respectate in continuare. Conform prevederilor in vigoare, trebuie respectate patru criterii. In primul rand, e vorba de principiul ‘no single buyer’, adica sa nu existe un singur cumparator, iar apoi nu trebuie sa existe un drept de prima optiune dupa ce contractul expira. In al treilea rand, durata contractului sa nu fie mai mare de trei ani, iar procedura sa fie transparenta si democratica. In cazul in care unul dintre aceste criterii nu este respectat, contractul poate fi declarat nul”, a declarat Ciubota pentru Ziare.com.
In schimb, LPF a cedat in aceasta primavara, in urma unor negocieri directe, drepturile catre firmaIntel Sky Broadcast (Malta). Cumparatorul este unul singur, durata contractului de cinci ani, iar procedura nu a fost deloc transparenta, asa cum se prevede in angajamentul luat de LPF. In aceste conditii, potrivit prevederilor enuntate de Ciubota, sunt sanse ca intelegerea semnata sa fie declarata nula.
Iata televiziunile care vor transmite meciurile din Liga 1 din vara
Daca nu se va ajunge la aceasta situatie, Consiliul Concurentei ar putea sa o forteze firma Intel Sky Broadcast sa organizeze o licitatie care sa dea peste cap planurile cumparatorilor. Grupul din Malta are un acord cu Transilvania Live si Look TV, numai ca vanzarea directa ar fi ilegala, iar o licitatie este necesara, potrivit unor surse de pe piata media.
In caz contrar, avocatul Catalin Ciubota atrage atentia ca exista pericolul unei amenzi de pana la 20 de milioane de euro.
„Daca exista nereguli, Consiliul Concurentei poate decide o amenda de pana la 10% din capitalul social al Ligii. Facand un calcul, ajungem la suma de 20 de milioane de euro”, a mentionat Ciubota.
Cum s-a procedat in 2011
Avocatul Catalin Ciubota a explicat apoi modul in care a organizat licitatia de vanzare a drepturilor TV organizata in 2011.
„Cand m-am ocupat de vanzarea drepturilor de televizare, am facut o dezbatere publica in care le-am prezentat tuturor celor interesati conditiile de participare la licitatie. In plus, am notificat Consiliul Concurentei despre modul in care vom vinde drepturile. Totul a fost public si transparent”, a precizat Ciubota.
In 2011, LPF a impartit drepturile de televizare in noua pachete si a obtinut 33,6 milioane de euro pentru fiecare an de contract. Sapte pachete au fost cumparate de RCS-RDS, unul de Antena 1 si altul de Dolce Sport.
Lasa un raspuns